Légy asszertív!

Biztosan előfordult már veled is, hogy egy beszélgetésnek ugyan a jó szándékkal indultál, mégis sértődés, esetleg veszekedés lett belőle és nem sikerült megoldani semmit rendesen. 

Nos, én régebben sokszor voltam így. Aztán megtanultam az asszertivitás technikáit, amik beolvadtak a mindennapjaimba és elképesztően pozitívan változott meg a szemléletem, ezzel együtt pedig sokkal építőbbé váltak az emberi kapcsolataim, pl. ahogyan a gyermekemet nevelem, vagy ahogyan a csapatommal dolgozom együtt. Ez a lehetőség előtted is nyitva áll, hisz minden tanulható.
Mi az asszertivitás?

Amikor az asszertivitásról beszélek valakivel, vagy olvasok róla, az esetek nagy többségében félreértést, vagy nem jó megértést tapasztalok ezzel a témával kapcsolatban. Rendszerint az emberek gondolatában úgy jelenik meg

az asszertivitás, mint egy kommunikációs stílus, amivel konfliktusok nélkül, mások igényeinek megsértése nélkül tudjuk elérni a célunkat, érvényesíteni az akaratunkat.

Ennél sokkal többről van szó.

Az asszertív szemlélet egy olyan hozzáállás a világhoz, ami az egész lényünket, a saját minőségünket jellemzi.
Az asszertív szemlélet beépítésével képes vagy kifejezni az igényeidet és az érzéseidet tisztelettudó és határozott módon.
Az asszertivitás az a képesség, hogy kiállj magadért, tiszteld önmagad, tudj nemet mondani anélkül, hogy bántó, agresszív, vagy passzív lennél.
Az asszertivitás egy olyan készség, amelyet elsajátíthatsz, ha boldog és sikeres életet szeretnél élni.

Az asszertivitásra legtöbbször egyfajta kommunikációs stílusként szoktak tekinteni, ám ennél sokkal több. Valóban a kommunikáción keresztül lehet a leginkább megérteni és elkezdeni a gyakorlatba átültetni, miközben minden apró változás a kommunikációnkban változásokat indukál a szemléletünkben, az egész életvitelünkben is, míg egy teljes szemléletváltozást érünk el, ami egy boldogabb és eredményesebb életet hoz számunkra.

Jelentkezem

Az asszertivitás előnyei

Az asszertivitás számos előnnyel jár. Az asszertív emberek

 • Jobban kezelik a stresszt,
 • Hatékonyabban képviselik, érvényesítik önmagukat,
 • Jobban ki tudják fejezni az igényeiket és azt is, amit el akarnak kerülni,
 • Rugalmasabban, kedvesen kommunikálnak,
 • Minőségi és széles kapcsolati hálóval bírnak,
 • Eredményesebben kezelik a konfliktusokat,
 • Jobban érzik magukat a saját bőrükben.
 • Jobban teljesítenek a munkájukban,
 • Szeretik élni az életüket.
Jelentkezem

Akkor mit is kell ehhez beépítenem?
 1. Először is nagyon fontos megérteni és elfogadni, hogy az életben nem tudjuk elkerülni a konfliktusokat, hiszen ahány ember annyi nézőpont és annyi valóság létezik,
 2. másodszor, amikor valakivel ütközik akár a legkisebb mértékben is az érdekünk, az biztos, hogy valakinek kompromisszumot, ha úgy tetszik, áldozatot kell hozni a megoldásért.

Nincs fájdalom- és veszteségmentes élet.
A kulcs, hogy ezeket a helyzeteket hogyan kezeljük. És tudd, hogy minden tanulható.

Ha szeretnél asszertívabbá válni, van néhány dolog, amit megtehetsz.

Először is légy tisztában a saját igényeiddel és érzéseiddel. Mi az, amire szükséged van? Mi az, ami fontos számodra? Mi az, ami megbánt? Mi az, ami tetszik? Mi az, ami nem tetszik? Ha tisztában vagy a saját igényeiddel és érzéseiddel, akkor könnyebb lesz kifejezni őket másoknak.
Másodszor, legyél tisztelettudó és határozott, fogadj el másokat. Az asszertivitás nem agresszió. Az agresszió az, amikor a saját igényeidet minden áron mások igényei elé helyezed, és nem tiszteled a másik személyt. Az asszertivitás az, amikor kifejezed az igényeidet úgy, hogy megérted, tiszteletben tartod a másik személyt és az ő igényeit is.
Harmadszor, tanulj meg nemet mondani. Úgy mondj nemet, hogy ne érezd magad rossz embernek, ne érezz miatta bűntudatot és közben kerüld el azt i, hogy agresszív legyél. Nemet mondani azt jelenti, hogy tiszteletben tartod önmagad, a saját igényeidet és a saját határaidat.
Negyedszer, tanulj meg konfliktusokat kezelni. A konfliktusok természetesek az életben. Az asszertivitás segíthet abban, hogy egészséges és produktív módon kezeld a konfliktusokat.

Jelentkezem

Mit adok neked a Légy asszertív tréningen?
 • Megérted, hogy mik állnak az agresszív kommunikáció hátterében, vagy miért alkalmazkodik valaki, akár önmaga kárára, állandóan a környezetéhez;
 • Megismered önmagad, és azt, hogyan fejezd ki az érzéseidet, igényeidet, céljaidat úgy, hogy közben se te, se a másik fél ne sérüljön;
 • El tudod kerülni azokat a kommunikációs helyzeteket, amik tönkretehetik a mindennapjaidat és közben nem visznek sehová, hogyan kezeld a veled szemben agresszíven kommunikáló embereket és hogyan mondj nemet;
 • Megtanulod milyen az értő hallgatás, hogy a másik fél el tudja mondani neked a valódi problémáját, igényét és így a lehető legoptimálisabban tudjatok együttműködni, legyen ez akár munka-, akár magánéleti kapcsolat;

Mindezt rengeteg gyakorlati példával és azonnal alkalmazható tippekkel segítem, hogy a kapcsolataid mind a magánélet, mind a munkahelyi lét területén erősebbé, örömtelibbé váljanak és te egyre sikeresebb, eredményesebb lehess és egyre jobban élvezd az életed.

A tréning történhet személyes találkozással, vagy egy arra alkalmas online video-chat felületen keresztül.

Idő: 2 x 5 óra

Részvételi díj: 120.000,- Ft

Jelentkezem

Izgalmas cikkeket olvashatsz az InfoTér-ben ebben és más érdekes témákban is. Keress a neked legjobban tetsző kategóriák között ITT!

Iratkozz fel a Cacirasz Facebook oldalunkra, hogy aktív közösségünk tagja legyél és azonnal, az elsők között értesülj egy új posztról!

Iratkozz fel az RBTErápia Youtube csatornánkra, ahol további hasznos videókat találsz és az elsők között értesülsz, ha új videót teszünk fel.