Tudtad, hogy az agyunk a döntésekhez hiányzó információkat képes automatikusan pótolni?

  • Az életünkben eddig tapasztaltak,
  • a velünk született ősi tapasztalatok, ha úgy tetszik, a kollektív tudattalanban rejlő információk,
  • illetve, ha ez egy mozgó akadály (pl. lógó illatosító), akkor az előző pillanatokban látott töredékek alapján.

==============

==============

Persze ez olyan helyzetekben, mint pl. az autóvezetés, amikor sokfelé kell figyelnünk és extrém gyors döntéseket kell hoznunk – legalábbis ahhoz képest, amit az elmúlt néhány millió év alatt megszoktunk – az életünket mentheti meg és teljesen helyénvaló. De lehet veszélyes az életünk más, ugyanilyen fontos területein.

Vagyis valaki feltételez a másikról valamit, mert nincs elég tény-információja, ezt tényként kezeli, majd e szerint alakítja ki a másikkal szembeni érzelmeit és kommunikációját, ami hatással van a társas kapcsolatára és innen már látod, hogy az egész életének alakulására.

==============

==============

Nos, régen, amikor még barlangokan éltünk és a napi túlélés volt a cél, mind a vizuális hiányok, mind az információs hiányok az életünkbe kerülhettek. Ha nem láttuk meg időben a veszélyt, vagy információ hiányában közeledtünk egy ellenséges törzs felé. Ezek a több évezredes, inkább évmilliós ösztönök, amik életmentők voltak, nem írhatók felül néhány száz év alatt, különösen úgy, hogy a szociális és technikai fejlődésük közel sem lineáris. Szóval az agyunk teszi a dolgát, amire be lett programozva.

Ráadásul a feltételezéseknek, ha azt nem tényként kezeljük, fontos szerepük van abban, hogy az életünket meghatározó lépésekhez információkat szerezzünk, hiszen a feltételezés, ha azt nem tényként kezeljük, tulajdonképpen lehetséges megvalósulásokat jelez, amik alapján információkat szerezhetünk és szükség esetén módosíthatunk az eddig tervünkön, vagy akár a célunkon is.

MIÉRT FELTÉTELEZÜNK AHELYETT, HOGY KÉRDEZNÉNK?

Az oka pedig az, hogy valamikor megtanulta, hogy kérdezni rossz. Az fáj, az bűn, azt nem szabad.

  • Ne zaklasd már apád a kérdéseiddel! Nem látod, hogy dolgozik/fáradt/ideges..?
  • Ezt nem kell tudnod, majd én megmondom mit csinálj!
  • Ezt sem tudod? Egy ekkora gyereknek ezt már tudnia kéne!
  • Hagyjál már békén az állandó hülyeségeiddel, mert kapsz egyet!
  • Aki kíváncsi hamar megöregszik.
  • Vagy egyszerűen senki sem figyel rá és válasz nélkül marad rendszeresen a kérdés.
MI A MEGOLDÁS?

A folyamatban az a legnehezebb, hogy kérdezzünk, hiszen ott egy gátlás. És hidd el – bár lehet, hogy tudod is – hiába alakítasz ki egy szokást, hogy kérdezz, minden egyes alkalommal újra és újra le kell győzni, le kell bontani ezt a gátat, mert a mögötte lévő gátló érzelem, amit valamikor megtanultunk, ami ma már mélyen beépült és rögzült viselkedésmintát alakított ki bennünk, ott marad és ez egy folyamatosan dolgozó feszültséget okoz. Persze azzal együtt, hogy legalább már nem a feltételezéseink irányítanak, amíg folyamatosan figyelünk rá.

==============

A végső cél pedig a gátlás megszüntetése, a gátló érzelem feloldása, ami után már nem kell figyelnem arra, hogy feltételezek és kérdezzek, mert a gátló érzelem feloldását követően ez azonnal megváltozik és teljesen természetessé válik.

==============

Kapcsolódó cikkek:

==============

Az AnaLog módszerről bővebben olvashatsz itt: AnaLog módszer

IDŐPONT FOGLALÁSHOZ KLIKKELJ IDE: Online időpontfoglalás

Iratkozz fel a Cacirasz – AnaLog módszer Facebook oldalunkraahol aktív közösségünk tagja leszel, így az elsők között értesülsz eseményeinkről!

Iratkozz fel az RBTErápia Youtube csatornánkraahol hasznos videókat találsz és az elsők között értesülsz, ha új videót teszünk fel.

Boldog napot Neked!
Boldog Tamás Gyula
life és párkapcsolati coach
életvezetési tanácsadó
+3670 638 6982
Insta: @boldog_tom
TikTok: @boldog_tom
boldog.tamas.gyula@cacirasz.hu
https://www.cacirasz.hu

Leave a comment