Élj, boldog, sikeres életet #6 – Hála

Mindannyian szeretnénk sikeres és boldog életet élni. Ám tudjuk, mikor vagyunk valóban boldogok, mit jelent számunkra a személyes boldogság és siker, vagy csak egy kívülről támasztott boldogságképnek akarunk megfelelni? És tudjuk, hogyan érjük azt el? Nos, ebben a cikk sorozatban ezekre a kérdésekre keressük a választ azok között a keretek között, amit ez megenged.

HÁLA

Cikksorozatunk előző részében arról írtam, hogy mi az a néhány pont, amit meg kell valósítanunk a világhoz való hozzáállásunkban, a szemléletünkben ahhoz, hogy ELÉRHESSÜK A CÉLJAINKAT, TELJESÍTHESSÜK A VÁGYAINKAT.

A továbbiakban az egyes pontokat kicsit jobban kibontom, bízva abban, hogy így emészthetőbb lesz számodra és közelebb visz téged ahhoz, hogy boldog, sikeres életet teremts magadnak.

Tudom, hogy jó úton vagy, hiszen olvasod ezt a cikket és ez azt jelenti, hogy foglalkozol az életeddel, szem előtt tartod a személyes fejlődésedet és tudod, hogy a boldogságodért, a sikereidért tenned kell. Büszke vagyok rád.

Most tehát következzen az ötödik pont, amiben a HÁLÁRÓL beszélgetünk egy kicsit.

Mi a hála

==============

A HÁLA NEM MÁS, MINT A TE SZEMÉLYES HOZZÁJÁRULÁSOD AZ ÉLETEDBE ÁRAMLÓ POZITÍV ESEMÉNYEKHEZ

==============

Ez a szó, HÁLA, furcsán kétértelművé vált mára. Sőt, nem csak hogy kétértelművé, hanem egyenesen NEGATÍV kicsengése van. Az ego egészségtelen túlértékelődése és mindent elnyomó önérvényesítő előtérbe kerülése gyakorlatilag azt eredményezi, hogy a hála valamiféle oktalan megalázkodással vált egyenértékűvé. Valami olyasmi, amit azért teszek, mert muszáj, miközben nem érdemli meg senki. Ráadásul nekem is mondták már, hogy pont én tanítom:

MINDENÉRT AZ ÉLETEDBEN CSAKIS TE VAGY FELELŐS, MINDEN DÖNTÉSEDDEL MOST A JÖVŐDET TEREMTED.

Akkor meg, MIÉRT is LEGYÉL bárkinek HÁLÁS, ha egyszer minden rajtad múlik?
Tehát valójában nekem jár a köszönet, hogy jól megharcoltam érte, ha pedig mégsem így van, akkor meg pláne miért legyek hálás, amikor olyan méltatlan helyzetben vagyok, amikor minden percben van okom az idegeskedésre és a panaszkodásra, mert nagy a dugó, idióta a főnököm, mindig csak jönnek a számlák, a kávé sem elég meleg.

A magam részéről tudom, hogy az ÉLET TÖBBRŐL SZÓL, mint a rohanásról, munkáról, anyagi gondokról, a folytonos stresszről. Azok a dolgok, amiért van okunk hálásnak lenni ott vannak körülöttünk, ott vannak a megélt pillanatainkban, CSAK ÉSZRE KELL őket VENNÜNK.

És ez az, amit érdemes elkezdeni. Nem állítom, hogy ez könnyű. Nem. Pontosan tudom, mennyire nehéz. Olyan, mint amikor elkezdesz a nulláról keményen edzeni. Minden nap gyakorolni kell és minden pillanatban ott kell lenni fejben, hogy ne add fel. Ez pontosan ilyen. Dolgozni kell vele.

Ám ha dolgozol vele, ha nem adod fel, ha minden nap megírod a hálanaplód, észre veszed milyen elképesztő mértékben megváltozik az életed pozitív irányban.

Az univerzum és a szeretet

Nos, ha tudjuk azt, hogy az univerzumban

  1. minden EGYENSÚLYRA törekszik,
  2. az azonos rezgések VONZZÁK egymást és ez anyagi síkon is megnyilvánul,
  3. a LEHETŐSÉGEK VÉGTELEN tárháza áll rendelkezésemre minden választásomnál,
  4. a létezésemben minden helyzetem oka csakis ÉN VAGY-OK,

akkor könnyen belátható, hogy olyan egyetemes erők működnek körülöttünk, aminek az IRÁNYÍTÁSA a mi KEZÜNKBEN van.

De mit is jelent ez? Nézzük sorra!

1. Az egyensúlyra való törekvés a jelen esetben azt jelenti, hogy ELŐBB ADOK, hogy kaphassak. Sajnos azt tapasztalom magam körül, hogy szinte mindenki PANASZKODIK. Mindenre. E helyett minden nap végén készíts egy hálanaplót, hogy aznap miért lehetsz hálás! Reggel pedig jusson eszedbe fellapozni és beleolvasni!

2. Ha pedig valaki folyton panaszkodik, folyton csak a negatív dolgait, vagy másokét emlegeti, akkor ezt a minőséget, EZT A REZGÉST SUGÁROZZA ki. Ennek következtében ilyen minőségeket fog bevonzani. Vagyis folyton negatív dolgok történnek vele. Ezek persze csak erősítik ezt a minőséget, míg végül egy ördögi spirál-csapdában EGYRE MÉLYEBBRE kerül ez az ember.

3. Mivel azonban tudom, hogy NINCS OLYAN történés az életemben, amit NE BEFOLYÁSOLNÉK, akkor már azt is tudom, hogy minden pillanatban VAN VÁLASZTÁSOM és csakis rajtam áll, hogy mit válasszak. Igaz ez akkor is, ha látszólag csak rossz választásaim lehetnek. Mindig van egy jobbik rossz.

4. Ha pedig ezt is képes vagyok elfogadni, akkor tulajdonképpen felismerem, hogy MINDENÉRT az életemben ÉN VAGYOK FELELŐS, mindenek az eredője, minden helyzetemé csakis ÉN VAGY-OK. Vagyis ennek alapján felesleges az, hogy gyűlöljem a világot, vagy bárkit a számomra negatív dolgokért. Ezt el kell felejtenem!

==============

AZ UNIVERZUM SZERETETRE ÉS ÉLETRE VAN HANGOLVA

==============

Gondold csak el: ha a bolygók között a gyűlölet munkálkodna, hogyan lenne ilyen egyensúlyban a rendszer?

Javaslom, hogy HANGOLÓDJ RÁ erre a szeretetre!

Hogyan jutok el a háláig?

==========

ELŐSZÖR IS

Aki a fogyasztói társadalomban szocializálódik, annak nagyon nehéz igazán szeretni.

Ezért először is tedd meg, hogy LEGALÁBB NEM GYŰLÖLSZ.

SENKIT.

Ha minden nap figyelsz erre, már néhány nap után észre fogod venni, hogy megváltozik az életed.

==========

MÁSODSZOR

SOHA NE PANASZKODJ!

Egyrészt hidd el, hogy senkit sem érdekel igazán, másrészt meg gondolkodj el azon, hogy a panaszkodásod miatt hányan segítettek már rajtad.

Ugye?

Nagyon figyelj erre, és amikor észreveszed, hogy akár csak gondolatban is elkezdesz panaszkodni, másokat hibáztatni, azonnal állítsd meg!

Irányítsd a gondolatodat arra, ami örömet okoz az életedben. Biztos vagyok benne, hogy ha ezekre figyelsz, egy idő után abba sem tudod majd hagyni a felsorolásukat.

Nos, ha ezt minden nap és folyamatosan teszed, garantálom, hogy három nap alatt érezhetően megváltozik az életed. Arról nem is beszélve, hogy amíg hálás vagy, addig nem tudsz panaszkodni.

==========

HARMADSZOR

– és ez az első két lépés után már nem is lesz olyan nehéz – LÉGY HÁLÁS azért, amid van. Le merném fogadni, hogy csóválod a fejed ezen, mert most valami olyasmi jutott eszedbe, ami hiányzik, ami nincs:
autó, lakás, munka, designer ruha, a legújabb mobil,
és csak keveseknek
hogy egészséges, tiszta ivóvíz folyik a csapból, van hol aludni, van munkahelye, stb.
A legjobb eszköz, amivel ezt el tudod kezdeni, a HÁLANAPLÓ.

Bárhol is vagy, van olyan dolog, amiért hálás lehetsz. Mert MINDEN SZÁMÍT. Ha hálás tudsz lenni azért, mert
• van két jó lábad, ami elvisz bárhová,
• mert van munkahelyed,
• mert el tudod látni a feladataid,
• mert van hol álomra hajtanod a fejed,
• mert élsz és így támasza lehetsz valakinek,
rájössz, hogy ez mind micsoda kincs és lehetőség. Ráadásul addig sem siránkozol, addig sem haragszol, hanem örülsz, és ezt az örömet és HÁLÁT SUGÁRZOD KI. Ezzel pedig ráhangolódsz a szeretetre és EZT IS FOGOD BEVONZANI.

A hála életedre gyakorolt 6 pozitív hatása

1. A hála új kapcsolatokat, új barátokat ad neked

Van egy varázsszó, amit valamiért nagyon kevesen használnak: KÖSZÖNÖM. Nem kell elcsépelni, ám megfelelő helyen és időben, amikor valóban van miért ezt valakinek elmondanod, ne sajnáld tőle, mondd ki! Mondd ki a boltban a pultosnak, mondd ki a takarítónak, mondd ki a kollégádnak, a társadnak, a gyermekednek, a szüleidnek. Van, akinek csak azért, mert léteznek neked. Új dimenziókat nyitsz meg csak ezzel az egy szóval.

2. A hála erősíti az immunrendszered, védi az egészséged

Amerikai kutatások mutatták ki azt, hogy azok az emberek, akik gyakorolják a hálát, sokkal több figyelmet fordítanak az egészségükre. Gyakrabban mennek el orvosi megelőző szűrésekre, rendszeres kontrollokra és gyakrabban és rendszeresebben végeznek sport tevékenységet, ami hozzájárul a hosszabb és egészségesebb életükhöz. Szívroham túlélőktől azt kérték, hogy a gyógyulási időszakban két héten át nap, mint nap tudatosan keressék, sorolják el, miért hálásak. Látható volt, hogy azok, akik hálát éreztek valakinek vagy valami miatt, hamarabb gyógyultak, és egészségesebb volt a szívük, mint sorstársaiknak, akik nem tettek így. (Greater Good Science Center 2018)

3. A hála erősít mentálisan

Amikor hálás vagy, nem tudsz irigykedni, haragudni, stresszelni, vagy megbánást érezni. Ez azt jelenti, hogy a hála önmagában boldogság hormonokat szabadít fel, boldogságot okoz, ezzel képes megszüntetni a depressziót.

4. A hála segíti a jobb alvást

Épp a fentiekből adódóan, ha elalvás előtt átgondolod, hogy miért lehetsz hálás, milyen jó dolgok történtek veled, az alvásminőséged javul, hosszabb és nyugodtabb alvásaid lesznek, kipihenten ébredsz. Nyugtával dicsérd a napot!

5. A hála csökkenti az agressziót és erősíti az empátiát

Amerikai kutatások igazolják, hogy azokat, akikben erős a hálaérzet, nem motiválja a bosszú és ugyanolyan szituációkban nem lépnek fel agresszívan a másik féllel szemben, ugyanakkor jobban átérzik és megértik a másik embert.

6. A hála erősíti az önbizalmadat

Kutatásokkal bizonyították, hogy a hála növeli a sportolók teljesítményét, illetve hogy a hálát gyakorló emberek nem hasonlítgatják magukat másokhoz, ugyanakkor elismerik más emberek teljesítményét anélkül, hogy irigyelnék tőlük, vagy haragudnának ezért rájuk.

==========

Ha hálás vagy, nem csak tudod és elfogadod, de el is ismered önnön létezésed értelmét és a felelősséget a sorsod alakításáért; és pusztán ezzel megnyitod a lehetőségeid kapuját.

MEGVÁLTOZTATHATOD AZ ÉLETED azzal, hogy használod saját teremtő erődet.

KÍVÁNOM, HOGY LÉGY BOLDOG, ÉS TELJES! HOGY LÉGY A SAJÁT ÉLETED FELELŐS ÉS HÁLÁS IRÁNYÍTÓJA!

==============

Ha úgy érzed változtatnál, de nem tudod hogyan kezdd el, ha nem hiszel magadban, ha valahol elakadtál, KERESS BÁTRAN, ÖRÖMMEL SEGÍTÜNK személyiségfejlesztő folyamatokkal, coach konzultációkkal, és még számos hatásos technikával, amikről ITT olvashatsz részletesen.

ITT MEGTALÁLSZ: Cacirasz Életmód Centrum

Iratkozz fel a Cacirasz Facebook oldalunkrahogy aktív közösségünk tagja legyél és azonnal, az elsők között értesülj egy új posztról!

Iratkozz fel az RBTErápia Youtube csatornánkraahol hasznos videókat találsz és az elsők között értesülsz, ha új videót teszünk fel.

Boldog napot neked!
Boldog Tamás Gyula
life- és párkapcsolat coach
szemléletfejlesztő mentor
+3670/638 6982
Insta: boldog_tom
boldog.tamas.gyula@cacirasz.hu
https://www.cacirasz.hu


Leave a comment