Írd át!

Gyakran érezzük azt, hogy bizonyos szituációk, bizonyos kapcsolatok állandóan, bár más és más köntösben és körülmények között, mégis ismétlődnek az életünkben. Bárhova megyünk, bármit teszünk, ugyanazok körül a helyzetek körülkeringünk és nem tudunk előre lépni. Mitől van ez és el tudjuk-e hagyni őket? Hogyan írd át a sorsodat?

Írd át az akadályokat!

Biztosan sokszor hallod, olvasod azt a kifejezést, hogy KORLÁTOZOD ÖNMAGAD.

Ilyenkor ösztönösen felmerül az emberben a kérdés, hogy ugyan hogyan lehetne ez igaz? Miért állnék én a saját utamba? Ilyet senki sem tesz!

És igazad van! Ilyet senki sem tesz. ÖNSZÁNTÁBÓL.

Ám mi van, ha nem is tudunk róla? Mi van, ha olyan rejtett programjaink vannak, amik – mint valami számítógépes vírus – befészkelték magukat valamikor a tudatunk legmélyebb bugyraiba és bizonyos programok futtatását blokkolják?

Így aztán ÉSZRE SEM VESSZÜK, hogy a fejlődésünk, a céljaink megvalósításának útjában hatalmas akadályok vannak bennünk, amiket le kell győznünk ahhoz, hogy tovább tudjunk lépni. Amikor felismerjük, valóban úgy tűnhet, hogy mi magunk vagyunk saját haladásunk akadályozói. Hát írd át ezeket a programokat!

Hiedelmeink

Amikor eljön hozzám valaki egy problémával, vagy egy céllal, amit már régóta nem tud elérni valami miatt, nagyon sokszor jutunk el addig a felismerésig, hogy egy mélyen gyökerező hiedelem, egy BERÖGZÜLT ELV az, ami GÁTOLJA az előrelépésben, ami miatt megrekedt az adott helyzetben.

Ezek a hiedelmek, vagy elvek lehetnek
• észrevétlenül belénk rögzültek,
• az életünk során egy-egy szituációban tapasztaltak alapján megtanultak,
• vagy egy számunkra szakértőnek tartott embertől eltanultak.

Tanult elveink

Az utóbbi kettőt, vagyis azokat, amiket már tudatosan tanultunk meg – vagy tapasztalati úton, vagy valaki tanácsára-, ismerjük, tudunk róla. Ezért tudjuk kezelni is, hiszen mi magunk tettük ezeket az elveket tudatosan az életünk részévé.

Például, ha valaki elmegy egy marketing szemináriumra és ott olyan munkastílust tanul, ami számára előnyös lehet, akkor ezt a későbbiekben beépíti a mindennapi munkájába.

A problémát többnyire az első pont szerinti, észrevétlenül beépült elvek szokták okozni.

Szerzett hiedelmeink

Ezek azok az elvek, amelyeket kisgyermek korunkban, mint az anyatejet szívjuk magunkba. Ezek az elvek túlnyomó többségében a szüleinktől származnak.

Ezek határozzák meg a tudatunk mélyén
• a szexualitáshoz,
• a pénzhez,
• a gyermekneveléshez,
• a társainkhoz,
• a nagyobb közösségekhez, társadalomhoz,
• a munkához való hozzáállásunkat.

Hogyan hatnak ránk a szerzett hiedelmek?

Kezdetben a szüleinktől, a közvetlen környezetünkben lévő emberektől függtünk. Konkrétan az ő gondoskodásuktól függött az életünk. Ezért a biztonságunkért, a túlélésünkért – ha úgy tetszik cserében – elfogadtuk azokat az elveket, amiket mondtak, vagy akár csak a viselkedésükkel mutattak nekünk. Eszedbe sem jutott, hogy bármelyik elvet megkérdőjelezd, vagy írd át.

==============

Ők így élték túl, ha ugyanúgy teszek, nekem is sikerülni fog.

==============

Olyan ez, mintha a szüleink azt mondanák nekünk a puszta viselkedésükkel, a külvilág eseményeire való reakcióikkal, hogy:

Mi ezt eddig így csináltuk és bejött. TÚLÉLTÜNK, itt vagyunk. TEDD TE IS EZT és akkor te is túl fogod élni.

Vagyis, ami számukra egy megfelelő reakció volt az életre, azt mi átvesszük anélkül, hogy ez tudatosulna akkor bennünk. A családi rendszerben ezek az elvek így tovább öröklődnek.

Egyik generációról szállnak át a másik generációra azok az alapelvek, amelyek aztán meghatározzák a helyzetünket a világban. Egészen addig, amíg valaki fel nem ismeri azt nem mondja: írd át!

Igen ám, de ami jó volt az üknagyapámnak, vagy édesanyámnak, az NEKEM már NEM biztos, hogy HASZNOS.

Ilyen lehet például az, ha egy szülő olyan társadalmi/politikai rendszerben élt, ahol nem lehetett megbízni az emberekben és egy rossz mondat akár börtönbüntetést is jelenthetett. Ez a szülő ma sem bízik meg senkiben. A gyermek ezt átveszi és bár ő már egy megváltozott rendszerben él, nem képes a bizalomra, ami megakadályozza, hogy legyen egy boldog párkapcsolata.

==============

Ezek a hiedelmek persze nem csak szülőről gyermekre „öröklődhetnek”, akár több generáción is átnyúlhatnak a már tudományos körökben is elfogadott és morfogenetikus mezőnek nevezett információs energiahálón keresztül, ami talán a C. G. Jung által megfogalmazott kollektív tudattalannal, vagy kollektív emlékezettel hozható kapcsolatba.

Ez azt jelenti, hogy minden mindennel összefügg. Ha tovább megyünk az elemzésben, akkor eljutunk odáig, hogy minden EGY. Ez a cselekvés szintjén azt is jelenti, hogy nem tudunk olyat cselekedni, aminek következményei ne lennének hatással a világra.

Ezen hatások befolyása pedig a hozzánk tartozók, az életünk eseményeihez közvetlenül kapcsolódók sorsában a legerősebb, vagyis a CSALÁDI RENDSZERBEN.

Ha egy, az életemet negatívan befolyásoló szokást, hiedelmet akár tudat alatt ELFOGADOK úgy, mint egy belém ivódott válasz-sémát a külvilág eseményeire, csak azért, mert az őseim is így tették, akkor KONZERVÁLOM ezt a rontó hozzáállást és magam is TOVÁBBADOM.

Ha észrevesszük és változtatunk rajta, akkor átírjuk a mezőben az információt, ami megváltoztatja a saját életünket, sőt a velünk kapcsolatban állókét és az utánunk következőkét, a gyermekeinkét is. “Ha változást akarsz, légy te a változás!”

Ezért igaz, hogy amennyiben mi VÁLTOZUNK, VÁLTOZIK a világ is körülöttünk.

A gátló, az életed haladást akadályozó szokást,hiedelmet írd át! Helyettesítsd olyan elvekkel, amik előre visznek és örömteli életet biztosítanak számodra! Ráadásul a gyermekeidnek is már egy jobb mintát tudsz átadni.

Személyes tapasztalatból tudom, hogy ez nem egyszerű folyamat.

  • Legtöbbször nem is tudjuk, hogy milyen elveink hatnak ránk negatívan.
  • Ha mégis felismerjük, gyakran elfedjük homályos magyarázatokkal, amivel csak rontunk a helyzeten.
  • Nem igazán tudod, hogyan írd át, hogy az tartós és pozitív eredményt hozzon.

Számos eszközzel tudok ebben segíteni neked. Keress bátran!

Látogass vissza az oldalunkra és ehhez a témához keress a szemléletfejlesztés kategóriában.

==============

Amennyiben szeretnél segítséget kapni, KERESS BÁTRAN, ÖRÖMMEL SEGÍTEK!

ITT MEGTALÁLSZ: Cacirasz Életmód Centrum

Iratkozz fel a Cacirasz Facebook oldalunkrahogy aktív közösségünk tagja legyél és azonnal, az elsők között értesülj egy új posztról!

Iratkozz fel az RBTErápia Youtube csatornánkraahol hasznos videókat találsz és az elsők között értesülsz, ha új videót teszünk fel.

Boldog napot neked!
Boldog Tamás Gyula
life- és párkapcsolat coach
szemléletfejlesztő mentor
+3670/638 6982
Insta: boldog_tom
boldog.tamas.gyula@cacirasz.hu
https://www.cacirasz.hu