Kristályok és Ásványok #1 – keletkezés

Mindenki nagyon szereti nézegetni, kézbe fogni a szebbnél szebb kristályokat. Szeretünk gyönyörködni bennük, csodálni őket és még azt is tudjuk, hogy csodálatos gyógyító erővel bírnak.
Ám tudjuk-e, hogyan keletkeztek, micsoda erőhatásoknak voltak kitéve és milyen elképzelhetetlenül szélsőséges körülmények között születtek? Tudjuk-e, hogy a formájuk és a színük mitől függ? Na és hogy mitől lesz az egyik drágakő, a másik féldrágakő?
Ezekre a kérdésekre adunk most magyarázatot neked.

Keletkezésük és kristályszerkezetek

Kőzet? Ásvány? Kristály?

Vajon mi a különbség ezek között a fogalmak között? Nézzük meg!

Mi a kőzet?
A Föld anyagának olyan természetes építőeleme, mely az ember életkörülményei között szilárd halmazállapotú, és rendszerint többféle ásványból épül fel.

Mit nevezünk ásványnak?
A Föld anyagának olyan természetes építőeleme, mely az ember életkörülményei között szilárd halmazállapotú, meghatározott kémiai összetételű, általában kristályos állapotú anyag, mely egynemű és egyértelmű vegytani képlettel jellemezhető, természetes eredetű anyag.

Mi a kristály?
Olyan, az ember életkörülményei között szilárd halmazállapotú anyag, melyben az atomok, ionok, molekulák meghatározott rendben helyezkednek el a szerkezetében. Ennek a meghatározott rendű szerkezetnek a neve kristályrács.
Fejlődésének ideális esetében a rendezett belső szerkezet síklapokkal határolt mértani testben nyilvánul meg.
Keletkezhetnek természetes és mesterséges úton is, de a mesterséges kristályokat nem soroljuk az ásványok közé.

Összességében tehát a kristályok ásványi halmazokat, azok pedig kőzeteket építenek fel.

Ásványok keletkezése

Az ásványok kristályosodása lassú folyamat, több ezer évet is igénybe vehet, amiből következően a kőzetek és ásványok többsége sok százezer évvel ezelőtt jött létre.
Az ásványok magmás olvadékokból, telített oldatokból, vagy átkristályosodás/metamorfózis útján más ásványból képződnek a különböző földtani folyamatok során.
Ha az ásvány képződési feltételeihez képest lényegesen eltérő körülmények közé kerül, akkor átalakulhat más ásvánnyá. Összetételének és szerkezetének függvényében azonban olyan körülmények között is fennmaradhat az ásvány, mely körülmények között nem keletkezhetne, illetve nem maradhatna meg.

Magmás képződés

Azok az ásványok és kőzetek tartoznak ide, amelyek a Föld mélyén (mélységi magmás kőzetek), vagy a Föld felszínén (vulkanikus kőzetek) alakulnak ki a magmából, vagyis a megolvadt kőzetanyagból.

A MÉLYSÉGI MAGMÁS KŐZETEK durva szemcsések, a szemcsék szabad szemmel is jól láthatók. A magma hűlése során a lassú kristályosodási folyamatban a különböző fajsúlyú elemek elkülönülnek. A különböző ásványcsoportok így külön halmozódnak fel. Ide tartoznak a PEGMATITOK és TELÉREK.

PEGMATITOK egy korábban képződött kőzettest repedéseit töltik fel. Főként földpátokból, kvarcból és csillámokból állnak, de olyan kristályok is előfordulnak bennük, mint a TURMALIN, BERILL, TOPÁZ.
TELÉREK a kőzetekben lévő olyan nyitott üregek, melyekben a kristályok szabadon növekedhetnek. Ezek lényegesen fiatalabbak a kőzetnél. A pneumatikus telérekben a Föld mélyéből feltörő nagynyomású, forró, gázokban dús magma kikristályosodik a környező kőzetrésekben, üregekben. Itt találhatók pl. a FLUORIT, TOPÁZ, TURMALIN.

A HIDROTERMÁLIS TELÉREK a forró vízzel keletkeznek kristályok. A Kárpát-medence legtöbb ásványtelepe ilyen, melyekből az u.n. alpi hasadékokban találhatóak hatalmas HEGYIKRISTÁLY, CITRIN, HEMATIT, vagy FÜSTKVARC telepek.

VULKANIKUS KŐZETEK finomabb szemcséjűek, a szemcsék sokszor nagyítóval sem ismerhetők fel. Ahogyan a folyékony láva lehűl, megszilárdul, és közben eltávoznak a kőzet anyagban lévő gázok.
Egy részük nem tud a lávafolyam felszínén távozni, így a megszilárduló kőzetben reked és gázbuborékot, hólyagüreget alkot, ami akár méteres nagyságú is lehet.

Ezek a hólyagüregek a lehűlési folyamat során telített ásványi oldattal tehet meg, amiből gyönyörű kristályok képződnek. Az ilyen drúzákban, vagy geódákban fordulnak elő csodálatos AMETISZT, ACHÁT, ZEOLIT ásványok.

Az ásványok olvadékból történő kiválás sorrendje Bowen szerint:

Bowen kristály diagram

Üledékes képződés

Ennek során más ásványok, vagy kőzetek mállásával keletkeznek kőzetek.
Az üledékes kőzetek szemmel láthatóan is rétegesek, a kőzetalkotó kristályok nem ismerhetőek fel, és gyakran tartalmaznak ősmaradványokat.

Például

  • szilikátos kőzetek mállási képződményeinek hasadékain réz jelenlétekor keletkezik a TÜRKIZ,
  • savanyú kőzetek mállásakor a talajvíz szintjén kovasav lerakódások eredményeként képződik az OPÁL,
  • míg elzárt sós tavi, vagy tengeröblökben különböző SÓ-ÁSVÁNYOK keletkeznek.

A folyók és patakok torlatokat képeznek, ahol nehézfémeket tartalmazó ásványokat raknak le.
Általában ezek az ARANYRÓL váltak híressé, de ugyanitt találhatók PLATINA, GRÁNÁT, ILMENIT, ZAFÍR, TOPÁZ, RUBIN is.

Ahol egy-egy ásvány telér a földfelszínig ér, mintegy kinyílik a levegőre, és időjárási hatásokra, formájában és összetételében megváltozik és egy oxidációs-cementációs réteg alakul ki. A leggyakoribb érc itt a LIMONIT, aminek üregeiben, vele összenőve oxidációs ásványok találhatók (pl. MALACHIT, AZURIT, WULFENIT, TÜRKIZ)

Metamorf képződés

Ebben a szakaszban a földfelszín alatt a változó nyomás és hőmérséklet hatására ásványok alakulnak ki.

A metamorf kőzetek jól láthatóan rétegesek, gyűröttek, a kőzetalkotó kristályok felismerhetőek.
Az itt megjelenő ásványok a hő és nyomás hatására keletkező másodlagos ásványok, mint például a különösen MÁRVÁNYBAN előforduló RUBIN, ZAFÍR, vagy a GNEISZBEN/CSILLÁMPALÁBAN található SMARAGD, GRÁNÁT.

==============

Ez tudom, hogy egy kicsit kemény és sok információ volt, ám úgy gondolom, különösen, mint geológus, hogy ásványokkal, kőzetekkel és valójában bármivel komolyan foglalkozni csak úgy lehet, ha ismerjük a szükséges alapokat.

Ha sok volt egyszerre, olvasd el többször!

==============

Egyet ígérhetek, a szakmai alap második részét követő többi blog az ásványokról már konkrétabb és ízesebb lesz. :-)) Folyamatosan fogunk feltölteni egy-egy ásványról leírásokat a tulajdonságaival és gyógyító hatásukkal.

Látogass vissza az oldalunkra és ehhez a témához keress az ásványos kategóriában.

==============

Amennyiben szeretnél segítséget kapni, KERESS BÁTRAN, ÖRÖMMEL SEGÍTEK!

ITT MEGTALÁLSZ: Cacirasz Életmód Centrum

Iratkozz fel a Cacirasz Facebook oldalunkrahogy aktív közösségünk tagja legyél és azonnal, az elsők között értesülj egy új posztról!

Iratkozz fel az RBTErápia Youtube csatornánkraahol hasznos videókat találsz és az elsők között értesülsz, ha új videót teszünk fel.

Boldog napot neked!
Boldog Tamás Gyula
life- és párkapcsolat coach
szemléletfejlesztő mentor
+3670/638 6982
Insta: boldog_tom
boldog.tamas.gyula@cacirasz.hu
https://www.cacirasz.hu

Leave a comment