Kristályok és Ásványok #2 – kristályszerkezetek

Mindenki nagyon szereti nézegetni, kézbe fogni a szebbnél szebb kristályokat. Szeretünk gyönyörködni bennük, csodálni őket és még azt is tudjuk, hogy csodálatos gyógyító erővel bírnak.
Ám tudjuk-e, hogyan keletkeztek, micsoda erőhatásoknak voltak kitéve és milyen elképzelhetetlenül szélsőséges körülmények között születtek a kristályok? Tudjuk-e, hogy a formájuk és a színük mitől függ? Na és hogy mitől lesz az egyik drágakő, a másik féldrágakő?
Ezekre a kérdésekre adunk most magyarázatot neked
a szakmai leírás ezen második részében.

Ásványok tulajdonságai

Az ásványokat különböző tulajdonságaik alapján tudjuk csoportosítani. Minden egyes ásványra igaz, hogy a különböző tulajdonságok egy bizonyos kombinációja csak rá jellemző, így a tulajdonságok vizsgálatával egyértelműen meghatározható egy ásvány.
Itt olyan jellemzőket soroltunk fel, melyek nem laboratóriumi körülmények között is megállapíthatók és így nagy biztonsággal meghatározható az ásvány.

Karcszín
Egy mázatlan, kicsit érdes porcelántáblán húzunk egy vonalat az ásvánnyal. A karcnyom színe jellemző az adott ásványra. Bármilyen színe is legyen, a karcszín mindig ugyanolyan. Például az ARAGONIT lehet színtelen, szürke, vörös, ibolya, barnás, de a karcszíne mindig fehér.

Keménység
Az ásványok eltérő keménységűek. Minden ásványt jellemez a keménysége. A legkeményebb a GYÉMÁNT, amivel üveget is lehet vágni. Ugyanakkor a ZSÍRKŐ jól faragható, körömmel is karcolható. Aszerint, hogy egy ásvánnyal egy másikat tudjuk-e karcolni, mag tudjuk határozni a keménységüket.

A besoroláshoz a Mohs-féle keménységi skálát szoktuk alkalmazni.

Mohs skála

Hajlíthatóság
A legtöbb ásvány merev. Ha megkarcoljuk a felületüket, a karcpor lepereg, lepattan. Ha az nem történik meg, lágy ásványról beszélünk GALENIT). Ha karcpor sem keletkezik, akkor az ásvány vágható, lapítható, mint pl. az ARANY. Vannak ásványok, amelyek hajlítás után visszanyerik eredeti formájukat (csillám) és amik nem, bár hajlíthatók (GIPSZ).

Szín
Vannak ásványok, melyek színe ránézésre is nagyon jellegzetes (MALACHITAZURIT), nagy részük igen változatos színekben, színárnyalatokban fordul elő, ráadásul levegővel érintkezve a színt megváltoztató oxidációs felületi réteg alakul ki. Egy ásvány színét mindig friss törési felületen kell megnézni.

Fény
Minden ásványnak van egy csak rá jellemző fénye még nyers, csiszolatlan állapotában. Ezek az üvegfény, ami úgy csillog, mint az üveg, a selyemfény, a fémes fény, a zsíros fény, szurokfény, gyémánt fény és gyöngyház fény.

Sűrűség
A sűrűség pontos méréséhez laboratóriumi körülményekre van szükség. Azonban, ha kézbe vesszük az ásványt meg tudjuk állapítani, hogy könnyű, nehéz, vagy nagyon nehéz. Még pontosabb támpontot ad, ha a másik kezünkbe veszünk egy hasonló nagyságú ásványt, aminek ismerjük a sűrűségét és így össze tudjuk hasonlítani őket.

Hasadás és törés
Ha egy ásvány eltörik, az ásvány minőségétől függő, különböző hasadási, törési felületek jönnek létre. A KALCIT pl. mindig romboéderekre esik szét. Fontos lehet a hasadási felületek által bezárt szög is, ami szintén jellemző az adott ásványra.
A törési felületek szintén jellemzőek az adott ásványra, A HEGYIKRISTÁLY kagylós töréssel törik, az ARANY törése horgos, a KALCITÉ pátos, és a FÖLDPÁTÉ egyenetlen.

Fluoreszkálás
Vannak ásványok, amik UV-fényben különböző élénk színekben világítanak és ez az UV-fény kikapcsolását követő néhány másodpercig tart.

Kristályrendszerek

A kristályszerkezeteket leíró koordináta rendszert kristálytani tengelykeresztnek hívjuk, aminek segítségével hét különböző kristályrendszer különíthető el.

kristálytengely
kristályrendszer1
kristályrendszer2

==============

Ez tudom, hogy egy kicsit kemény és sok információ volt, ám úgy gondolom, különösen, mint geológus, hogy ásványokkal, kőzetekkel és valójában bármivel komolyan foglalkozni csak úgy lehet, ha ismerjük a szükséges alapokat.

Ha sok volt egyszerre, olvasd el többször az első résszel együtt!

==============

Egyet ígérhetek, a többi blog az ásványokról már konkrétabb és ízesebb lesz. :-)) Folyamatosan fogunk feltölteni egy-egy ásványról leírásokat a tulajdonságaival és gyógyító hatásukkal.

Látogass vissza az oldalunkra és ehhez a témához keress az ásványos kategóriában.

==============

Amennyiben szeretnél segítséget kapni, KERESS BÁTRAN, ÖRÖMMEL SEGÍTEK!

ITT MEGTALÁLSZ: Cacirasz Életmód Centrum

Iratkozz fel a Cacirasz Facebook oldalunkrahogy aktív közösségünk tagja legyél és azonnal, az elsők között értesülj egy új posztról!

Iratkozz fel az RBTErápia Youtube csatornánkraahol hasznos videókat találsz és az elsők között értesülsz, ha új videót teszünk fel.

Boldog napot neked!
Boldog Tamás Gyula
life- és párkapcsolat coach
szemléletfejlesztő mentor
+3670/638 6982
Insta: boldog_tom
boldog.tamas.gyula@cacirasz.hu
https://www.cacirasz.hu